Een muziek workshop op school

Ik ben van nature nooit echt muzikaal geweest, maar de interesse is er altijd wel geweest. Ik ben natuurkundedocent en gitaarbouwer in mijn vrije tijd. Ik krijg vaak commentaar van mijn leerlingen wanneer ik zeg dat ik gitaarbouwer ben, maar geen gitaar kan spelen. Laatst in de natuurkundeles kwamen we bij een hoofdstuk dat over geluid ging. Een verveelde leerling vond het slim om mij te vragen over of ik ook gitaar kon spelen. Hij speelde zelf gitaar en benadrukte dat hij het raar vond dat ik niks met muziek deed aangezien ik het er altijd over had. Toen ik weer thuis was ging er toch even over nadenken, misschien moest ik inderdaad maar eens op gitaarles gaan. De tijd had ik wel en de interesse is er altijd geweest. Ik besloot het gewoon te doen.  Inmiddels zit ik een jaar met plezier op gitaar- en zangles. Ik vond het alleen jammer dat ik er zo laat mee begonnen was. Mijn ouders zijn niet zo muzikaal en op school hadden we ook nooit iets van gitaarles gehad. Dit jaar heb ik dezelfde klassen, en op een gegeven moment kwam weer het hoofdstuk over geluidsgolven en dergelijken voorbij. Deze keer kon ik alleen mijn gitaar meenemen, zo kon de theorie in praktijk gebracht worden. Het einde van het jaar naderde, en tot onze verbazing had de sectie natuurkunde budget over. Dat betekent dus dat als we dat niet opmaken, we het volgende schooljaar een kleiner budget zouden krijgen. Eigenlijk gebeurd het nooit dat we budget over hadden dus het leek ons een goed idee om het dit jaar op te maken zodat we de komende jaren niet financieel in de problemen kwamen. Eerst ging de discussie over of we nieuwe materialen nodig hadden, of misschien nog een excursie konden doen. Dat eerste was geheel overbodig en het was eigenlijk te laat in het jaar om nog een grote excursie te plannen. Toen kwam ik op het idee om een muziek workshop te gaan. De teamleider en de andere docenten vonden dat ook een prima idee. Ik vroeg ook aan de klas of het een goed idee was om een muziek workshop als laatste les te doen. Daar reageerden ze gelukkig enthousiast op. Ik ging op het internet zoeken naar een muziek workshop die ook aan scholen gegeven werden, en eerlijk gezegd kwam ik weinig tegen. Dat werkte ietwat ontmoedigend, maar uiteindelijk kwam ik op edutones terecht. Ik stuurde gelijk een e-mail.

De beste muziek workshop!

Inmiddels hebben we de muziek workshop gehad, het is nu zomervakantie dus ik ben lekker gitaren aan het bouwen. De leerlingen hebben de muziek workshop als erg positief ervaren. Een aantal positieve punten.

  • Betaalbaar, we hadden alsnog budget over.
  • Leerzaam en leuk.
  • Professioneel

We hebben als school gekozen voor de Beats & Bytes muziek workshop, omdat we dachten dat dat het beste bij de leerlingen zou aansluiten. Dat bleek het geval te zijn. 28 leerlingen hebben hun eigen hiphopnummer gecomponeerd met een programma. In het begin kregen we at uitleg over hoe het programma werkte en over hoe hiphopnummers in elkaar zitten. Zelf heb ik ook veel geleerd want ik luister zelf eigenlijk nooit naar hiphopmuziek. Dus zelf had ik er ook nog wat aan.

Een geslaagde laatste les

Kortom, de muziek workshop heeft ons echt wat opgeleverd en de leerlingen hebben een leuke laatste les gehad. Het is zelfs het plan om volgend jaar weer dezelfde muziek workshop te gaan volgen op onze school. Persoonlijk hoop ik dat het mijn leerlingen inspireert om iets met muziek te gaan doen want ik kan niet benadrukken hoe leuk het is om met muziek bezig te gaan!