Brandwerende kluis of niet?

Je kunt je diploma’s, bankgegevens en andere belangrijke papieren natuurlijk in een map stoppen, maar is het niet verstandiger om deze veilig te bewaren? Wanneer je over de financiële middelen beschikt, heeft een kluis veel voordelen ten opzichte van een andere opbergplaats. Wil je een kluis aanschaffen, dan is het belangrijk dat je nadenkt over het type kluis. In het bijzonder: moet het een brandwerende kluis zijn of niet? Waar moet je aan denken bij het uitzoeken van een (al dan niet brandwerende) kluis:

  • Juiste certificaten
  • Gegevens die je bewaard
  • Beveiliging die je wilt
  • Type slot

Allereerst ga je enkel op zoek naar een brandwerende kluis met de juiste certificaten. Een certificaat bewijst dat de kluis onder een bepaalde temperatuur is getest. Deze test is ontzettend belangrijk om te bepalen of de kluis aan je verwachtingen zal voldoen. Ga zonder een geldig certificaat dus nooit over tot aanschaf! Welk certificaat je precies nodig hebt, of tegen welke temperatuur de kluis moet beschermen, is afhankelijk van de spullen die je daarin bewaart. Papier raakt beschadigd vanaf ongeveer 170°C, terwijl dat voor elektronische apparaten veel lager ligt: tussen de 50 en 70°C. Je kiest dus een brandwerende kluis op basis van de documenten of informatiedragers die je daarin bewaart. De meest drastische test die kan worden uitgevoerd valt onder norm EN 1047-1. Daarbij hoort test label S60P. Zie je dat label op de kluis staan, dan weet je dus zeker dat zowel je papier als je digitale data goed beveiligd is. Natuurlijk is dit label niet altijd nodig. Het draait om de documenten die je in de kluis bewaart. Kies daarom altijd voor een kluis die bij u past! Voor een degelijke brandwerende kluis kun je terecht op https://www.kluis.be/brandwerende-kluis. Neem eens een kijkje op deze site Kluis.be en bekijk het volledige aanbod!

Brandwerende kluis met sleutelslot

Het type slot van een brandwerende kluis is ook van belang. Kies je voor een sleutelslot, of toch liever een digitaal systeem? Beide sloten hebben voor- en nadelen. Een sleutelslot is relatief eenvoudig te bedienen. Je hoeft geen code te onthouden en kunt altijd direct bij je spullen. De keerzijde is dat je de sleutel te allen tijde bij je moet houden. Wanneer je hem verliest, zul je de kluis moeten openbreken. De sleutel kan bovendien relatief eenvoudig gestolen worden. Je spullen zijn dan niet langer beschermd. Wederom reist de vraag: waar is de kluis precies voor aangeschaft? Een brandwerende kluis met sleutelslot is eenvoudig te openen bij brand, maar biedt soms niet voldoende bescherming tegen diefstal. Een digitaal slot daarentegen vergt enig denkwerk. Je moet de code onthouden en die juist invoeren. Mocht er brand uitbreken, dan is het maar zeer de vraag of je die tijd tot je beschikking hebt. Bovendien kan een digitaal systeem uitvallen, of kan een storing ontstaan. Kortom: bepaal de toepassing van de brandwerende kluis en zorg dat je een slottype kiest dat daarbij aansluit. Voor meer informatie over specifieke modellen ga je naar bovenstaande website!

Denk aan de opbergcapaciteit

Een laatste punt van aandacht: koop je brandwerende kluis met het oog op de toekomst. Je doet een flinke investering, die je niet ieder jaar kunt doen. Zorg daarom dat de kluis niet direct helemaal vol zit, maar zorg voor voldoende opslagruimte. Koop een exemplaar waar je jaren mee vooruit kunt! Kluizen zijn beschikbaar talloze groottes, dus je hebt een uitgebreide keuze. Kies een formaat dat aansluit op jouw doeleinden. Voor meer informatie over een specifieke brandwerende kluis surf je naar bovenstaande site van Fortimax Beheer. Daar vind je alle gegevens waar je naar op zoek bent!