Onvergetelijke en unieke herinneringen na een reis Spitsbergen met Explore

Mijn man en ik zijn al bijna vijftien jaar bij elkaar. In die vijftien jaar hebben we veel bijzondere reizen gemaakt. Maar onze reis naar Spitsbergen vorig jaar is wel de meest onvergetelijke ervaring tot nu toe geworden. Dat hebben we ten eerste natuurlijk vooral aan de bestemming te danken. Spitsbergen is een archipel in de Noordelijke ijszee dat bestaat uit zo’n tachtig eilanden: Drie grote eilanden en de rest zijn kleinere eilandjes. De eilandengroep ligt boven Noorwegen en heeft een werkelijk uniek en veelzijdig karakter. Ik heb niet eerder zoveel variatie in landschap ervaren als tijdens de reis in Spitsbergen. Wat deze reis ten tweede zo bijzonder heeft gemaakt zijn de voorbereidingen en het servicegehalte van Explore.be. Explore heeft ons geholpen in onze keuze van bestemming, Via een vriend kwamen wij terecht bij dit reisbureau nadat hij er eerder een reis had gemaakt naar IJsland. Hij was de combinatie bestemming, verzorging en de begeleiding van een expeditieteam waardoor hij niet uitgesproken raakte. Wij wilden een soortgelijke reis maken, maar wisten niet zeker of dat richting IJsland moest gaan. De medewerkers van Explore hebben onze wensen in kaart gebracht, hebben gevraagd naar onze achtergrond en onze verwachtingen. Uiteindelijk stelden zij ons een reis naar Spitsbergen voor. Om heel eerlijk te zijn wisten mijn man en ik niet eens van het bestaan van Spitsbergen af. Maar na de reis kan ik niks anders zeggen dan:

  • Onvergetelijk;
  • Uniek;
  • Overweldigend!

Volledige invulling van de reis in Spitsbergen met complete Spitsbergen expeditie

In de zomer van 2017 vlogen we naar de hoofdstad van Spitsbergen: Longyearbyen. Daar hadden we onze eerste paar overnachtingen in een prima accommodatie. Nooit gedacht dat de hoofdstad van een redelijk verlaten archipel zo stads zou aanvoelen. We konden zelfs kunstgalerieën bezoeken. Vanaf dag drie begon de echte expeditie. We hebben een rondreis gemaakt tijdens onze reis Spitsbergen met het schip de MS Spitsbergen. We begonnen bij het Nationaal Park Noordwest Spitsbergen. De natuurlandschappen wisselden elkaar in rap tempo af:

  • hoge en steile bergtoppen;
  • geweldige toendra;
  • sprookjesachtige gletsjers.

Het voelde bijna onwerkelijk aan om daar rond te lopen. Wat ik nooit zal vergeten zijn de enorme aantallen vogels die in dit park aanwezig waren. Tegen de ruige achtergrond van de natuur vlogen zij sierlijk rond en gaven zij de natuur een nog mooiere uitstraling en een meer bijzondere invulling aan onze reis in Spitsbergen. Op dag zes voeren we richten het oosten van de eilandengroep. We merkten meteen de verandering van het klimaat door koudere zeestromingen. Het werd kouder en wat ruwer. Meer ijsschotsen in de zee, indrukwekkende ijsgletsjers en geweldige ijsbergen in prachtige vormen. We maakten tochten over het ruige landschap, zijn met een kano langs ijsschotsen gevaren en hebben zelfs een alternatieve nieuwsjaarsduik gemaakt in de koude wateren rondom Spitsbergen. De reis in Spitsbergen was echt onvergetelijk.

Ruige flora, indrukwekkende fauna en geweldige verzorging

Onze reis naar Spitsbergen heeft ons ervaringen geschonken die we nooit hadden durven hopen te beleven. We hebben enorm veel vogels gezien, maar konden ons geluk niet op toen we een ijsbeer spotten. Daarnaast hebben we een klein ijsvosje, majestueuze rendieren en grote walrussen waargenomen. Dat alles hadden we zonder de geweldige gidsen van het expeditieteam nooit beleefd. Deze vriendelijke professionals hebben grote kennis over de historie, de landschappen en de fauna van het archipel. Het voelde dan ook bijna onwerkelijk aan als we na een expeditie de avonden op de MS Spitsbergen invulden met ontspannen in het bubbelbad en verzorgde diners. Dat was niet bepalend voor onze reis in Spitsbergen, maar het was wel de slagroom èn de kerst op onze taart!