Kun je subsidie krijgen voor een warmtepomp?

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Dan vraag je je misschien af of het mogelijk is om hiervoor subsidie te krijgen. Is dit wel het geval, dan wordt het kopen van een dergelijk verwarmingssysteem immers een stuk interessanter. Natuurlijk is dit niet allesbepalend, het duurzaamheidsvraagstuk zal voor jou waarschijnlijk ook een grote rol spelen. Net als misschien het feit dat je zo op je gasrekening kunt besparen. Maar de aankoop van een warmtepomp wordt wel aantrekkelijker als de overheid een deel van de kosten op zich neemt, laten we eerlijk zijn.

Investeringssubsidie duurzame energie

Als mensheid staan we op het moment voor de grote opgave om ervoor te zorgen dat de opwarming van de wereld niet te ver meer zal stijgen. Ons huis verwarmen met behulp van een warmtepomp is een van de bijdragen die we daar zelf aan kunnen leveren. Hoe zit dit nu precies? De meeste huizen in Nederland worden verwarmd door middel van gas, gezien de gasbel die in Groningen gevonden werd, was dat eerst ook heel logisch. Maar nu we weten welke problemen de gaswinning met zich meebrengt en het aardgas bovendien op begint te raken, komen alternatieven als de warmtepomp in beeld. Deze pompen halen hun warmte uit:

  • de lucht
  • het grondwater
  • de bodem

Hiermee kunnen ze jouw woning verwarmen. De pomp zelf draait op stroom. Het kan dus een duurzame keus zijn op het moment dat je ervoor kiest om groene stroom te gebruiken. Beter nog, als je ook zelf zonnepanelen hebt. In ieder geval kun je zo voorkomen dat er voor jouw verwarming nog fossiele brandstoffen gebruikt worden. Omdat de warmtepomp op deze manier dus een bijdrage levert aan het terugdringen van het gebruik van niet-hernieuwbare energiebronnen, stelt de overheid subsidie beschikbaar voor de aanschaf ervan. Dit moet mensen over de streep trekken om de overstap te maken. De subsidie wordt verstrekt vanuit de Investeringssubsidie Duurzame Energie, de ISDE.

Terugverdientijd warmtepomp

Het grote voordeel van het ontvangen van subsidie, is dat je daarmee de terugverdientijd van de aankoopsom een stukje terug kan dringen. Ook de besparing op je gasrekening draagt daar natuurlijk flink aan bij, want gas is nu eenmaal niet goedkoop. Hoe snel verdien je een warmtepomp nu precies terug? Dat ligt er een beetje aan welke variant je hebt en hoe je persoonlijke situatie eruit ziet. Kies je voor een hybride variant van hallostroom, dan kun je rekening houden met een terugverdientijd van ongeveer zeven jaar. Omdat een hybride warmtepomp een levensduur heeft van ongeveer twintig jaar, profiteer je na de eerste zeven jaar dus ongeveer dertien jaar van verwarming die nagenoeg gratis is! Dat maakt het zeker de moeite waard om dit verwarmingssysteem voor jouw woning te overwegen. Je kunt zo je steentje bijdragen aan het duurzamer maken van onze wereld, terwijl het jou financieel ook zeker wat oplevert! En dat niet alleen, je wordt zo ook nog minder afhankelijk van energieleveranciers, helemaal als je de warmtepomp combineert met zonnepanelen. Heb je interesse? Vraag hallostroom dan eens om advies en een offerte voor jouw specifieke situatie!