Groene daken mogelijk maken met EPDM?

We wisten dat de daken van onze loodsen vervangen moesten worden. We hadden het al een paar jaar uitgesteld, maar veel langer was het niet uit te stellen. Om lekkage te voorkomen, besloten we direct in te grijpen. We gingen op zoek naar mogelijkheden en werden al snel enthousiast toen we de mogelijkheden rond groendaken zagen. Groene daken zijn een geweldige manier om groen in grijze gebieden te krijgen. En die loodsen van ons, die staan zonder enige twijfel in gebieden die als grijs aangemerkt kunnen worden. We kwamen er al snel achter dat we hiervoor EPDM nodig zouden hebben. EPDM is namelijk sterk genoeg, gaat tientallen jaren mee en zorgt ervoor dat de wortels van planten en struikjes niet door de EPDM kunnen groeien. Aangezien we allemaal wel aardig handig zijn, moesten we op zoek naar een bedrijf die vooral het materiaal kon leveren maar waarbij we niet direct ook montage moesten betalen. We kwamen terecht bij de groothandel die letterlijk alles had wat we nodig hadden om direct aan de slag te gaan. EPDM XL, oftwel epdmxl.nl. Daar konden we direct slagen voor alle benodigdheden.

Aan het werk met EPDM, makkelijker dan je denkt

EPDM is vooral erg makkelijk te gebruiken en zelfs nog makkelijker om te herstellen. Het was voor ons bijzonder eenvoudig om alles zelf te monteren, zeker met alle gereedschappen en de bodemlijm die we ook besteld hadden. Het was vooral leuk om te doen:

  • We hadden er goed weer bij;
  • De baas betaalde de uren gewoon door;
  • Er stond al een barbecue klaar.

Toen het zeil eenmaal lag, kon er begonnen worden met het aanleggen van een groen dak. De baas had besloten om niet alleen voor een sedumdak te kiezen, maar meer verschillende opties te gebruiken. Vooral op de loodsen die een sterke dakconstructie hebben en mogelijkheden boden. Zo zijn er planten en kleine struiken geplaatst. Wel allemaal groene elementen die weinig onderhoud nodig hebben en die tegen droogte en extreme regenval kunnen. Al met al kun je immers niet alles op het dak plaatsen wat je zelf leuk vindt. Het moet het wel kunnen houden en het moet bestand zijn tegen de weersinvloeden. Door EPDM te gebruiken weten we in ieder geval zeker dat dit jaren goed zal gaan en dat het dak zelf niets te lijden heeft. De reacties uit de buurt waren overigens bijzonder positief. We hebben veel mensen gehoord die ook aan de slag willen gaan met EPDM zodat er meer groene daken gemaakt kunnen worden.

Vooral kiezen voor kwaliteit

Voor de meeste mannen was het vooral humor, groene daken. Wie verzint zoiets? Nou, iemand die kijk heeft op de ontwikkelingen van dit moment. Het is van groot belang dat we aan het werk gaan met groen, anders blijft er namelijk helemaal geen groen meer over in Nederland en dat kan niet de bedoeling zijn. Het kiezen voor EPDM had overigens vooral te maken met het kiezen voor kwaliteit. Wanneer je een dak vernieuwt, dan wil je zeker weten dat het kwalitatief materiaal is. Je wilt immers niet over vijf jaar weer het dak moeten vervangen. En met onze loodsen konden we zeker geen risico nemen, aangezien de waarde van de spullen in de loodsen in de honderdduizenden euro’s loopt en al het materiaal ontzettend gevoelig is voor roest. Dan is het verstandig om gewoon wat extra te investeren zodat je zeker weet dat het in orde is en dat je het materiaal zelf kunt repareren wanneer er na verloop van tijd toch wat aan de hand blijkt te zijn.