Een spuitlicentie bedrijfsvoeren en spuitlicentie uitvoeren

terratrainingen - spuitlicentie

Gewassen worden vaak beschermd met allerlei verschillende beschermmiddelen. Hiermee wordt bijvoorbeeld ongedierte bestreden. Het punt met dit soort bezigheden is dat er vaak chemische middelen bij worden gebruikt. Als hier niet zorgvuldig mee om wordt gegaan, dan kan het schadelijk zijn voor de natuur, maar ook voor degene die de beschermmiddelen over de gewassen sproeit. Om te voorkomen dat zaken verkeerd gaan is de spuitlicentie in het leven geroepen. Met een dergelijke spuitlicentie weet je zeker dat de spuiter bekwaam is en over de nodige kennis beschikt. Er zijn echter twee verschillende soorten spuitlicentie. Allereerst is er een spuitlicentie bedrijfsvoeren. Deze licentie is bedoeld voor de eigenaren van agrarische bedrijven waar spuitwerkzaamheden plaatsvinden. Ook als je eigenaar bent van een bedrijf die spuitwerkzaamheden in opdracht uitvoert moet je in het bezit zijn van een dergelijke licentie. Dit is een licentie 2. Om een spuitlicentie van de tweede categorie te bemachtigen moet je een cursus doorlopen. Tijdens deze cursus ligt de nadruk minder op het daadwerkelijke gebruik van de bestrijdingsmiddelen, maar meer op organisatie ervan. Er wordt dus meer gekeken naar het grote plaatje of de context waarin de spuitmiddelen worden gebruikt. Zodra de organisatie goed is geregeld, dan is de kans op problemen een stuk kleiner. Binnen die grotere context heb je uiteraard wel te maken met de medewerkers die het daadwerkelijke spuitwerk uitvoeren. Ook deze moeten een spuitlicentie op zak hebben. Dit betreft licentie 1 en heeft de titel spuitlicentie uitvoeren. Tijdens een cursus voor deze licentie leer je de basisprincipes van het werken met gewasbeschermingsmiddelen. De focus ligt hierbij op:

  • Veiligheid
  • Effectieve bestrijding
  • Aandacht voor het milieu

Ook als je gewasbestrijdingsmiddelen in je bezit hebt, is het verstandig om een cursus te volgen voor de juiste licentie zodat je deze middelen ook daadwerkelijk op legale wijze kunt inzetten.

Tijdig de spuitlicentie verlengen

Een licentie 1 moet af en toe verlengd worden anders verloopt de licentie en zal je opnieuw een cursus moeten volgen. Als je de licentie wilt verlengen dan moet je hiervoor 4 bijeenkomsten in 5 jaar bijwonen. Deze fungeren als een soort opfrissingscursus. Als je deze bijeenkomsten bijwoont, dan blijft je licentie geldig. Mocht je licentie verlopen, dan is er niets aan de hand. Je dient dan zo snel mogelijk een bijeenkomst bij te wonen. Wacht je hiermee te lang, dan zal je licentie officieel verlopen. Er zijn verschillende bijeenkomsten die elk de nadruk leggen een ander aspect van gewasbeschermingsactiviteiten. Je bent vrij om een keuze te maken welke bijeenkomst je bijwoont. Het idee is dat dus genoeg bijeenkomsten bijwoont, maar welke bijeenkomst je bijwoont is aan jezelf. Het is in die zin verstandig om een bijeenkomst bij te wonen die aansluit bij je eigen activiteiten. Je kunt een bijeenkomst ook digitaal bijwonen. De kosten voor een dergelijke digitale training zijn gelijk aan die van een klassikale bijeenkomst. Een bijeenkomst is op deze manier minder invasief, want je kunt gewoon thuis blijven en hoeft er geen dag voor op te offeren. De kosten voor het verlengen van de licentie bedragen 67,50 per persoon.

Inschrijven voor de juiste cursus

Je kunt via terratraingen.nl alle bovengenoemde licenties behalen. Tevens kun je hier terecht voor de verlening van de licentie. Je kunt op de website van terratrainingen.nl precies zien welke bijeenkomsten je kunt volgen voor de verlenging en in welke periode de bijeenkomst plaatsvindt. Je kunt je via de site dan ook direct inschrijven. Dit geldt overigens ook voor de cursussen voor licentie 1 en licentie 2. Alle verdere informatie vind je verder op de website.