Wat is azitromycine?

Azitromycine is een antibioticum dat veel wordt gebruikt ter bestrijding van infecties in de luchtwegen of in urine. Het middel blijft lang in het lichaam zitten waardoor je het maar 1 keer per dag tot je hoeft te nemen. Het is verkrijgbaar in de vorm van tabletten en drank. De antibiotica helpt bij het remmen en verminderen van infecties. Vaak is de behandeling maar van korte duur ben je zo van je infectie af. Ben je benieuwd wanneer het nuttig is om azitromycine tot je te nemen? En hoe je het precies gebruikt? Hier lees je het.

Wanneer is het nuttig om azitromycine tot je te nemen?

Het middel valt onder macrolide-antibioticum. Dit is antibioticum dat helpt tegen bacteriële infecties. Wanneer je last hebt van een bacteriële infectie is de kans groot dat je huisarts je azitromycine voorschrijft. Het wordt vooral veel voorgeschreven bij bacteriële infecties als:

  • Luchtweginfecties
  • Kinkhoest
  • Oorontsteking
  • Diarree

Vrijwel bij alle bacteriële infecties kanazitromycinevoorgeschreven worden ter bestrijding ervan. Het wordt vooral veel voorgeschreven bij luchtweginfecties. Bij bijvoorbeeld een longontsteking kan je je behoorlijk ziek voelen, koorts hebben en veel hoesten. Dit wordt veroorzaakt door bacteriën in de luchtwegen. Artsen schrijven vaak een antibioticum voor. Ook bij acute bronchitis, waarbij je veel hoest en vaak ook slijm ophoest, kan een antibioticum worden voorgeschreven. Meestal gaat bronchitis vanzelf over maar als het langer dan 7 dagen aanhoudt wordt in veel gevallen azitromycine voorgeschreven. Kinkhoest wordt veroorzaakt door het Bordetella-bacterie. Door antibioticum te gebruiken bestrijd je de bacteriën die in de keel aanwezig zijn. De kinkhoest verdwijnt niet snel aangezien de slijmvliezen vaak aardig beschadigd zijn. Toch helpt een antibioticumkuur om er weer sneller bovenop te komen. Bacteriën kunnen ook de oorzaak zijn van een oorontsteking. Bij een oorontsteking ontstaat een drukkende oorpijn die erg vervelend kan zijn. In de meeste gevallen verdwijnt een oorontsteking vanzelf na een paar dagen. In deze gevallen is de oorzaak van de ontsteking meestal geen bacterie. Wanneer de ontsteking niet vanzelf verdwijnt wordt de ontsteking waarschijnlijk veroorzaakt door een bacterie. Het is dan verstandig om een antibioticumkuur te nemen. Diarree kan ontstaan door voedsel of drinken tot je te nemen dat met bacteriën is besmet. Bij ernstige darminfecties kan de arts azitromycine voorschrijven.

Hoe gebruik je azitromycine?

Wanneer je azitromycine tot je gaat nemen is het altijd verstandig om de bijsluiter goed door te lezen. Daarnaast staat op het etiket dat van de apotheek afkomstig is de juiste dosering vermeld. Er zijn twee verschillende varianten. Je hebt tabletten, die je in moet nemen met een glas water. Daarnaast heb je de antibiotica ook in drankvorm. Vaak is dit vrij bitter. Het kan daarom verstandig zijn om na het drinken van deze drank nog een glas water te drinken. Je mag de azitromycine zowel voor, tijdens of na het eten innemen. Wanneer je de neiging hebt om er misselijk van te worden kan je het beter vlak na het eten innemen. Je gebruikt het medicijn normaal gesproken 1 keer per dag. Het is verstandig om dit op een vast tijdstip te doen. Soms gebruik je het een aantal dagen in de week. Het is dan handig om dit op vaste dagen te doen. De lengte van de kuur is afhankelijk van hoe ernstig de infectie is. Normaal gesproken duurt een kuurt 3 tot 5 dagen. Koop jij dit medicijn ook? Dat kan via onlinemedicijn.com.