Tips voor het leggen van vloertegels

Bent u van het klussen en van plan uw eigen tegelvloer te leggen? We geven u graag een aantal tips zodat u goed van start kunt gaan. Op deze manier ligt uw vloer er goed in en mag u zeker trots zijn op deze prestatie.

Maak een legplan

Het is aan te raden om vooraf een legplan te maken. Hierin berekent u de vloertegels die er in de betreffende ruimte passen. Houd hierbij ook rekening met de breedte van de voegen. Deze komen tussen de tegels en het gedeelte waar de tegels aansluiten op de muur. Teken dit op schaal uit om te bepalen op welke manier u de tegels wenst te leggen. Vaak zult u met passtukken moeten werken. Let erop dat deze aan beide zijden even groot zijn. Is het oppervlak groter dan 6 x 6 m, dan dient de tegelvloer voorzien te worden van uitzettingsvoegen.

Beter te veel dan te weinig

Door de lengte en breedte te vermenigvuldigen berekent u hoeveel vierkante meter u nodig heeft. Tel hier minimaal 5% bij voor mogelijk snij- en breukverlies. Voldoende tegels bestellen is van belang. U kunt beter tegels te veel dan te weinig hebben. Extra tegels komen altijd wel van pas, bijvoorbeeld wanneer u tegels uit moet breken. U kunt uw reservetegels meteen gebruiken.

Droge en vlakke ondergrond

De onderliggende dekvloer behoort schoon, droog en vrij van onthechtende middelen te zijn. het droogproces duurt bij nieuwbouwwoningen minimaal 4 weken, vaak zelfs nog langer. Indien de tegels te vroeg worden geplaats en de dekvloer is nog niet geheel droog kunnen de tegels later los komen te zitten. Weet u niet zeker of de dekvloer droog is? U kunt ervoor kiezen een vochtmeting te laten uitvoeren.

Met een waterpas meet u vanuit de hoeken naar het midden of de ondergrond vlak is. Vaak zijn hoogteverschillen in de hoeken te vinden of bij de deuren. Oneffenheden van een paar millimeter zijn op te heffen met egalisatiemortel.

Het kan in sommige gevallen nodig zijn de vloer met een voorstrijk of primer voor te strijken. Dit is afhankelijk van de ondergrond. Het is op deze manier mogelijk een tegelvloer over een bestaande tegelvloer te leggen. Hierbij is ontvetten van de bestaande tegelvloer van belang.

Gebruik tegels door elkaar

Breng de lijm op de vloer aan en smeer de onderzijde van de vloertegels dun in met een laagje lijm. Druk de tegels altijd stevig aan als u ze plaatst. Tijdens het leggen adviseren we vaak om tegels uit verschillende dozen door elkaar te gebruiken. Controleer regelmatig of de tegels recht liggen. Als de lijm vochtig is kunt u de tegels nog iets verplaatsen.

Wilt u uitgebreid en persoonlijk advies over het leggen van een tegelvloer? Neem gerust contact op met De Vloerenman. Wij vertellen u alles wat u behoort te weten.