Pokemon kaarten: wat ouders moeten weten

Je zoon heeft zijn speelgoed treinen en auto’s ingeruild voor Pokemon kaarten, maar de helft van de tijd weet je niet waar hij het over heeft. Wat is een booster-pack? Wat is een trainer? En wie is die Pikachu-kerel die hij altijd vermeldt? Je zoon zal je waarschijnlijk altijd een stap voor zijn in zijn Pokémon-kennis, maar deze gids is een goed begin om dat te veranderen. Wat is Pokémon precies? Nou, Pokémon is een Japanse franchise die al meer dan 15 jaar bestaat. Pokémon is de afkorting voor ‘pocket monsters’, Pokémon bestaat als een tv-show, pokemon kaarten (een ruilkaartspel), videospellen en ander speelgoed. De Pokémon zelf zijn wezens die in het wild leven of met hun eigenaar, die hun trainer wordt genoemd. Het doel van de trainer is “ze allemaal te vangen” en met allemaal bedoelen we alle 700 monsters.

Wat is de bedoeling van pokemon kaarten?

Jongere kinderen hebben de neiging om gewoon de pokemon kaarten te verzamelen en te ruilen. Maar als ze wat ouder zijn, willen ze misschien ook het ruilkaartspel spelen. Het eigenlijke doel van het verzamelen van de pokemon kaarten is om een krachtig kaartspel van 60 te maken waarmee je gevechten kunt winnen tegen andere trainers. Maar misschien is je zoon enkel geïnteresseerd in het verzamelen van de kaarten die hij het leukst vindt of het meest waardevol acht. Elk kaartpakket is anders, dus als je kind geen pokemon kaarten heeft (of slechts een paar), wil je hem misschien graag laten starten met een themadek: een pak van 60 kaarten dat in een kleine kartonnen doos wordt geleverd. Of kijk even rond in het veelzijdige aanbod van pokemonkaarten. In het themapakket zit ook een GX stift, die gebruikt wordt om spelers te helpen de GX beweging bij te houden. Deze beweging mag slechts 1x gebruikt worden in het spel. Pokemon kaarten komen ook in booster-packs van 10, in blikken of blisterverpakkingen. Elke keer dat een nieuw seizoen van het tv-programma verschijnt, worden er nieuwe kaarten vrijgegeven. Je zoon kan dit een nieuwe ‘generatie’ noemen. Op dit moment bevindt het kaartenspel zich in de zevende generatie, dus alle nieuwe kaarten hebben het volgende in hun naam: Sun and Moon en Ulta Sun and Moon. De vijfde generatie was Pokémon X & Y, dus elke set uit die verzameling heeft deze letters, enz.

Wat zijn de verschillende soorten categorieën?

In het Pokémon-universum zijn er drie verschillende categorie pokemon kaarten die je in elk willekeurig themapakket kunt vinden. Al deze pokemon kaarten, pakketten en zoveel meer, kan aangekocht worden op pokemonkaarten.nl. 

  • Karakterkaarten (personagekaarten): elke Pokemon heeft een type (er zijn er 18), zoals Fire, Water, Psychic, Normal of Dragon. Elke Pokémon-kaart geeft ook aan (in de linkerbovenhoek) hoe ‘geëvolueerd’ het personage is – of het nu in de basisvorm ervan is, fase één of fase twee. Die glimmende kaarten waar je kinderen waarschijnlijk het meest gek op zijn, zijn de legendarische Pokémon. Ze evolueren niet en zijn een van de krachtigste kaarten in het ruilkaartspel en ze zijn ook alleen te vinden in booster-packs.
  • Energiekaarten: deze kaarten zijn nodig om je Pokémon van stroom te voorzien gedurende het spel en je vindt altijd standaard energie pokemon kaarten in elk pakket dat je koopt. Er zijn ook speciale energiekaarten die een ander soort boost geven, afhankelijk van je type Pokémon.
  • Trainer kaarten: dit zijn kaarten die je gebruikt voor items, supporters en stadions die je tijdens een gevecht kunt gebruiken. Eventuele speciale regels voor deze kaarten staan onderaan.